top of page

Konstruktionsritningar exempel

2023-01-30

Här samlar vi exempel för att visa vad ingår i konstruktionsritningar.

Vi gör konstruktionsritningar och konstruktionsberäkningar åt kunder över hela landet. På den här sidan visar vi vad vi gör. Observera att dessa ritningar inte kan kopieras. Olika platser och variabler kräver alltid unika beräkningar och dimensioner per projekt. Kolla in våra andra sidor för mer förklaring om bygghandlingar eller våra tjänstesidor för att se hur vi kan hjälpa dig.

Vilka typer av konstruktionsritningar finns det?

 • Grundplan

  • Grundplatta​, grundbalkar, armering

 • Stomplan

  • Bärande väggar, pelare, balkar​

 • Bjälklagsplan

 • Takplan

  • Bärande väggar, takstolar, takbalkar, avväxlingar​

 • Konstruktion sektioner

  • Grunddetaljer, väggdetaljer, bjälklagsdetaljer, takfotdetaljer m.m.​

 • 3D-vyer på stommen, takstolar och grund

 • Anvisningar och föreskrifter

Om konstruktionsritningar

Om du vill ha hjälp med leverans av konstruktionsritningar, kan du kolla på våra andra sidor där vi förklarar vår process. För mer information om konstruktionsritningar kan du titta vidare på vår blogg:

Behöver du hjälp med konstruktionsritningar?

Om konstruktionsritningar

Konstruktionsritningar hus

Vi har erfarenhet av att rita alla typer av hus i trä, betong eller andra konstruktioner. Ett exempel ges där de vanligaste elementen som ritningar för grunden, stomme, taket och typsnitt har lagts till.

Konstruktionsritningar tillbyggnad

När vi ritar konstruktionsritningar för tillbyggnader kollar vi noggrann på den befintliga konstruktionen, snölasten och takets form. Vi ritar regelbundet renoveringar, tillbyggnader och liknande.

Konstruktionsritningar påbyggnad

När vi ritar konstruktionsritningar för påbyggnader kollar vi noggrann på den befintliga konstruktionen, snölasten och takets form. Aväxxlingen från takkonstruktionen till befintliga väggar och taket är en uppmärksamhetspunkt och måste ibland ske med stålbalkar.

Konstruktionsritningar takkupa

När vi ritar konstruktionsritningar för takkupor kollar vi noggrann på den befintliga konstruktionen, snölasten och takets form. Aväxxlingen från takkupan till befintligt tak är en exakt uppmärksamhetspunkt och måste ibland ske med stålbalkar.

Konstruktionsritningar garage

Garage byggs ofta i trä, men även i till exempel Leca om garaget är byggt i marken.

Hur kan vi hjälpa dig?
Bygglovsritare hjälper dig att realisera dina byggdrömmar genom att göra bygglovsprocessen smidig och enkel. Vi erbjuder en helhetslösning genom hela processen tillsammans med våra samarbetspartners. Vi arbetar alltid för fasta priser och ändringar är kostnadsfria.

Vi börjar med att hjälpa till i idéstadiet med skisser och 3D-illustrationer, och arbetar tillsammans med dig tills du har bestämt utförandet. Sedan upprättar vi bygglovsritningar för att ansöka om bygglov hos din kommun. Efter bygglovet hjälper vi till att förbereda alla handlingar för startbesked. När projektet närmar sig sitt slut uppdaterar vi bygglovsritningarna till relationshandlingar så att du kan ansöka om ett slutbesked hos din kommun.

Vi behärskar alla typer av konstruktionsberäkningar och ritningar av material såsom trä, stål och betong.

Har du fler frågor? Boka ett gratis telefon- eller onlinemöte!

Bygglovsritning fasad
Konstruktionsritning grund

Konstruktionsritningar grund

Ett oändligt antal alternativ kan väljas för grunden. Vi ritar ofta konstruktionsritningar för grund och stomme. Här är några exempel, men kontakta oss gärna för att diskutera vad som passar ditt projekt bäst.

Konstruktionsritningar tak

För konstruktionsritningar av taket gör vi ofta ritningar från takstolar. Vi har erfarenhet av att rita alla typer av tak; fackverkstakstol, pulpettakstol, saxtakstol, ramverkstakstol, mansardtakstol, a-takstol eller specialbeställda takstolar. Vi gör alla konstruktionsberäkningar, tillhandahåller konstruktionsdokumentation och ritar noggrant utifrån din plats och ditt projekt.

Konstruktionsritningar Attefallshus

Vi ritar regelbundet konstruktionsritningar för Attefallshus. Utöver dimensioneringar, material och liknande lägger vi även ofta in information med VVS-ritningar, energiberäkningar och el beroende på kundens önskemål. Vi genomför alltid hållfasthetsberäkningar och kan även lägga till konstruktionsdokumentation vid behov.

Konstruktionsritningar avväxling bärande vägg

Konstruktionsberäkningar krävs för alla väggar, taket och grunden för att öppna en bärande vägg. Till vänster finns exempel på ritningar för fasadändringar, men vi ritar även regelbundet handlingar för öppningar i bärande innerväggar eller för att göra ett trapphål i mellanbjälklaget.

Konstruktionsritningar balkong

Vill du kunna stå säkert på din balkong? Vi gör konstruktionsberäkningar och ritningar för alla typer av balkonger. Vi lägger till detaljritningar, hållbarhetsberäkningar och materialöversikt så att en byggare kan komma igång.

Konstruktionsritningar altan och pool

Ritningar till ett altan krävs ibland av kommunen. Vi har ritat ett enkelt exempel för kommunen här. Kontakta oss så ritar vi precis det du behöver, med vilka storlekar och material.

Konstruktionsritningar plank

Hus konstruktionsritningar
tillbyggnad konstruktionsritningar
påbyggnad konstruktionsritningar
takkupa konstruktionsritningar
garage konstruktionsritningar
grund konstruktionsritningar
tak konstruktionsritningar
Attefallshus konstruktionsritningar
bärande vägg konstruktionsritningar
balkong konstruktionsritningar
altan och pool konstruktionsritningar
plank konstruktionsritningar
optie2_edited.jpg

Hej!

 

Jag är Arne Stenger, en holländsk arkitekt och ingenjör med mer än 10 års erfarenhet av alla typer av ritningar för lov eller byggprocessen. Jag är ägare till Bygglovsritare som jag sköter alla typer av uppdrag med i alla faser.

Kontakta oss för ett första möte. Jag hör gärna av dig!

Har du fler frågor? Boka ett gratis telefon- eller onlinemöte!

eller

bottom of page